СЕ ПЛАШЕВ ОД ПРВАТА СРЕДБА СО БЕБЕТО ЗА ДА НЕ БИДЕ И ПОСЛЕДНА

Мајката на Димитар и на Јована, двете предвремено родени на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, по повод Денот на предвремено родени деца – 17 Ноември, ја раскажа својата приказна, со надеж дека нејзиното искуство дополнително ќе ги охрабри мајките на прематурчињата да останат силни во периодот додека нивните бебиња наместо во нивните…

НАЈТЕЖОК ПЕРИОД МИ БЕШЕ КОГА БЛИЗНАЦИТЕ БЕА ВО ИНКУБАТОР И НЕ МОЖЕВ ДА ГИ ВИДАМ

Љупка Христова, мајка на десетгодишните близнаци Георги и Михаил, во пресрет на Меѓународниот ден на предвреме родените деца (17.ноември), се потсетува на најтешкиот период од нејзиниот живот – кога пред цела деценија ги родила своите близнаци предвреме, и морала да си замине дома без нив.     Љупка Христова e мајка на сега десетгодишните близнаци, Георги и Михаил, родени…

РОДИВ БЕБЕ ОД 720 ГРАМА, ЛАНА СЕ ИЗБОРИ ЗА ЖИВОТ

Лира Ѓурчилова е мајка на малата Лана, која пред седум месеци се роди со 720 грама родилна тежина. И додека сите речиси кренале раце од неа, мајката верувала дека нејзиното бебе ќе ја добие борбата за живот, иако шансите биле 1 отсто. По повод 17 Ноември – Денот на предвремено родени деца, Лира до сите…