18 ОКТОМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕНОПАУЗА

На 18 октомври се одбележува Светскиот ден на менопаузата, чија цел е да се подигне свеста за оваа фаза од животот и да се промовира одржување на женското здравје и благосостојба. На Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје по овој повод ќе се организира недела на бесплатни прегледи и консултации на пациентки во…

ОДЛУКА за избор по интерен оглас

Врз основа на член 52 став (1) од Законот за административни службеници  (Сл.весник на РМ бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18 и Сл.весник на РСМ бр.275/19, 14/20 и 215/21), како и објавениот интерен оглас, а во согласност со Правилникот за систематизација на работни места на ЈЗУ Универзитетска клиника за гинекологија и акушерство –…

Бебе родено со 700 грама, по 2,5 месеци замина од ЈЗУ У ГАК со 2200 грама

По 74 дена поминати на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, со престој на неонатолошките интензивни одделенија, предвремено роденото бебе Викторија, на 18 март замина дома во добра општа состојба и со уреден наод на виталните функции. Трудницата која е прворотка беше хоспитализирана на ЈЗУ УГАК – Скопје на 27.12.2021 година. Бременоста и…

Интерен оглас

Врз основа на член 30 став 3 и став 5, член  48 и член 49  од Законот за административни службеници, (Сл.весник на РМ бр.27/2014,199/2014,48/2015,5/2016,142/2016,11/2018) и (Сл.весник на РСМ бр.275/20219 и 14/2020, 215/2021), Правилникот за формата и содржината на интерен оглас, начинот на поднесување на пријавата за унапредување, начинот на спроведување на административна селекција и интервјуто,…

Интерен оглас

Врз основа на член 30 став 3 и став 5, член  48 и член 49  од Законот за административни службеници, (Сл.весник на РМ бр.27/2014,199/2014,48/2015,5/2016,142/2016,11/2018) и (Сл.весник на РСМ бр.275/20219 и 14/2020, 215/2021), Правилникот за формата и содржината на интерен оглас, начинот на поднесување на пријавата за унапредување, начинот на спроведување на административна селекција и интервјуто,…

Бременоста низ тромесечја

Бременоста трае околу 40 седмици, почнувајки да се брои од првиот ден на последната менструација. Првото тромесечие трае до 13-та недела од бременоста и носи големи промени во телото на жената, кое се прилагодува на растот на бебето. Важно е да разберете дека тоа се нормални промени кои се случуваат од недела во недела од…

ГРАФИКОН Број на спонтани раѓања и број на царски резови

Преглед на бројот на спонаните породувања и породувањата извршени со царски рез од 2014 до 2019 година и нивниот сооднос на ЈЗУ У Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје.

ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ИНТЕНЗИВНА НЕОНАТАЛНА НЕГА И ТЕРАПИЈА (ОИНТ)

Одделението за интензивна неонатална нега и терапија на ГАК е високо специјализирана единица за предвремено родените бебиња и критично болни доносени новороденчиња (за родени предвреме, новородени на кои им треба технолошка поддршка, новородени со комплицирана семејна историја и тешки новороденчиња во тешка состојба која може да доведе до рана смрт). Нашиот медицински тим од 6…

Жртвите на сексуално насилство треба да знаат дека не се сами – постојат безбедни места за нив

Како резултат на ратификацијата на Истанбулската конвенција, во земјава се отворени три центри за упатување жртви на сексуално насилство- во Скопје, Тетово и Куманово. Тоа што е потребно е да се зголеми визибилноста на овие центри, за жртвите да бидат информирани што се прави на терен откако тие ќе пријават случај на сексуално насилство. Хелсиншкиот…

ЛУЛКА – НЕГА И ГРИЖА ЗА ПАРОТ МАЈКА-БЕБЕ

Соработка значајна за пациентите Организацијата Лулка – Здружение за грижа и едукација на бремени жени, мајки и деца е граѓанска, невладина и непрофитна организација која ги застапува интересите на трудниците, родителите, терминските, предвреме родените и болните новородени и нивните семејства. Во соработка со невладината организација Лулка, Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство работи на обезбедување…