ПРОЛАПС НА МАТКА

Пролапс на матката, односно попуштање на грлото на матката се јавува кога мускулите на карлицата и лигаментите се опуштаат и ослабуваат, со што не пружаат доволна поткрепа на матката, при што таа се лизга надолу и излегува од вагината.