18 ОКТОМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕНОПАУЗА

На 18 октомври се одбележува Светскиот ден на менопаузата, чија цел е да се подигне свеста за оваа фаза од животот и да се промовира одржување на женското здравје и благосостојба. На Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје по овој повод ќе се организира недела на бесплатни прегледи и консултации на пациентки во…

ХЛАМИДИЈАЛЕН УРЕТРИТИС И ЦЕРВИЦИТИС

Потребно е да се дијагностицира болеста и да се третира пациентот навреме за да се избегнат сериозните компликации на пролонгираната или рекурентната инфекција (пелвична инфламаторна болест, неплодност, ектопична бременост). Со цел да се спречи ширењето на хламидијалната инфекција, сексуалните партнери на инфицираниот пациент треба да се прегледаат и третираат. За обемот на испитувања при сомнеж…

ПОСТМЕНОПАУЗНА ХОРМОН – ЗАМЕСТИТЕЛНА ТЕРАПИЈА (ХЗТ)

Конечната одлука за почнување со третман ја донесува пациентката. Дискутирајте ги алтернативите на хормонската терапија. Колку е помлада пациентката при менопауза, толку поскоро треба да се започне со третманот. Додајте прогестерон на естрогената терапија кај жени со интактен утерус. Примарна индикација за посменопаузна ХЗТ е третман на менопаузалните симптоми. Индикации за ХЗТ се менопаузални симптоми…

OДЛОЖУВАЊЕ НА МЕНСТРУАЛНИОТ ЦИЛКУС

Одложувањето на менструацијата е можно со употреба на прогестерон. Се преферира одложување на времето на менструација пред патување или друг важен настан, но не за време на менструацијата (на овој начин се избегува употребата на лекарства во текот на патување). Жените кои се на комбинирани контрацептивни лекови го користат ова за одложување на менструацијата. Жени…

Фетална ехокардиографија

Феталната ехокардиографија претставува дијагностичка процедура којa овозможува да се види и процени структурата и функционирањето на кардиоваскуларниот систем на фетусот. Со оваа метода може уште во најраната бременост да се откријат вродените срцеви аномалии кај фетусот. Трансвагиналната фетална ехокрадиографија се препорачува да се направи помеѓу 12 и 16 гестациска недела. Ова особено важи за високоризичните…

TRICHOMONIASIS

Етиолошкиот причинител за trichomoniasis е протозоата T. vaginalis. Некои мажи кои се инфицирани со T.vaginalis немаат никакви симптоми, додека други имаат нон-гонококални уретритиси. Некои инфицирани жени имаат карактеристични симптоми за оваа состојба: дифузен, смрдлив, жолто-зелен исцедок проследен со вулварна иритација. Но, многу жени имаат минимални или никакви симптоми. Заради високата преваленца, за T.vaginalis треба да…