ПРОЛАПС НА МАТКА

Пролапс на матката, односно попуштање на грлото на матката се јавува кога мускулите на карлицата и лигаментите се опуштаат и ослабуваат, со што не пружаат доволна поткрепа на матката, при што таа се лизга надолу и излегува од вагината.

КОНИЗАЦИЈА

Термините конизација или конусна биопсија на грлото на матката често се користат како синоними за интервенции со различен опсег, и тоа од биопсија во форма на конус на грлото на матката, па сè до ампутација на вагиналниот дел на грлото на матката.