18 ОКТОМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕНОПАУЗА

На 18 октомври се одбележува Светскиот ден на менопаузата, чија цел е да се подигне свеста за оваа фаза од животот и да се промовира одржување на женското здравје и благосостојба. На Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје по овој повод ќе се организира недела на бесплатни прегледи и консултации на пациентки во…

Фетална ехокардиографија

Феталната ехокардиографија претставува дијагностичка процедура којa овозможува да се види и процени структурата и функционирањето на кардиоваскуларниот систем на фетусот. Со оваа метода може уште во најраната бременост да се откријат вродените срцеви аномалии кај фетусот. Трансвагиналната фетална ехокрадиографија се препорачува да се направи помеѓу 12 и 16 гестациска недела. Ова особено важи за високоризичните…