Приска тест

Пренаталните скрининг-тестови се група на тестови, кои му даваат информации на докторот во каква состојба се наоѓа бремената жена и нејзиното бебе. Со помош на Приска-системот, употребувајќи тест-алгоритми и ризик фактори, се генерираат различни калкулации на ризик за добивање на комплетен извештај за точна проценка на високоризични бремености. Ова се многу важни информации за докторот…

СПОНТАН АБОРТУС

Спонтаниот абортус е најчеста компликација на раната бременост. Меѓу жените кои знаат дека се бремени, стапката на спонтан абортус е околу 10 до 20 отсто, додека стапките меѓу сите оплодувања се околу 30 до 50 отсто. Кај оние на возраст под 35 години, ризикот е околу 10 отсто, додека околу 45 отсто кај оние на…

МАСАЖА НА БЕБИЊА

Масажата на бебињата е едно од најстарите терапевтски средства кои се применуваат за здрав развој на детето. Таа помага бебето подобро да спие, го намалува плачот, ја нормализира функцијата на дигестивниот систем, го стимулира метаболизмот, го засилува имунитетот. Освен тоа масажата им овозможува на мајката и на детето подобро да се запознаат. Љубовта и сигурноста…

КЕНГУРИРАЊЕ

Кенгурирање или кенгурската нега на мајката, која уште се нарекува и нега преку контакт кожа на кожа, е техника на згрижување на новороденото во текот на престојот во болница и по пристигнувањето дома. Кенгурирањето најчесто се користи за недоносени бебиња со ниска родилна тежина, за кои постои поголема веројатност да страдаат од хипотермија. Со поставување…

ИСХРАНА ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА

Исхраната за време на бременоста е една од најважните работи, затоа што тоа го определува здравјето на зачнатиот ембрион. Затоа секоја трудница треба да посвети големо внимание како се храни, бидејќи бебето нема друг извор на храна освен тоа што доаѓа од мајката. Секако битно е да се напомене дека некои фактори во врска со…

ФОТОТЕРАПИЈА ПРИ ПОЈАВА НА ФИЗИОЛОШКА ЖОЛТИЦА

Многу новороденчиња во првата недела покажуваат мало пожолтување на кожата. Речиси кај 70 отсто од нив се дијагностицира жолтица уште во првите денови. Но, 90 отсто од нив се со физиолошка жолтица, а само 10 отсто се со патолошка жолтица. Оваа состојба не треба да ги загрижува родителите, затоа што физиолошка жолтица исчезнува за неколку…

Фетална ехокардиографија

Феталната ехокардиографија претставува дијагностичка процедура којa овозможува да се види и процени структурата и функционирањето на кардиоваскуларниот систем на фетусот. Со оваа метода може уште во најраната бременост да се откријат вродените срцеви аномалии кај фетусот. Трансвагиналната фетална ехокрадиографија се препорачува да се направи помеѓу 12 и 16 гестациска недела. Ова особено важи за високоризичните…

Апгар тест

Апгар-тест е едноставна метода за брза проценка на здравствената состојба на детето веднаш по раѓањето. Тестот бил измислен од анестезиологот Вирџинија Апгар, која прв го спровела во 1952 година. Целта на Апгар-тестот е да го утврди ефектот на акушерската анестезија врз бебињата. Почетните букви од критериумите, на англиски јазик, го даваат името АПГАР: Appearance: изглед…

4Д – ултразвучен преглед

Исклучително важен ултразвучен преглед кој се врши од 22 до 26 недела во беменоста се нарекува 4Д ултразвучен преглед. Во текот на овој преглед детално се анализираат мозочната структура, лицето, вратот, срцето и големите крвни садови на бебето, `рбетниот столб и континуитетот на стомачниот ѕид, дијафрагмата, бубрези, бешиката, гениталиите, екстремитетите, папченикот, постелката, плодовата вода, како…

TRICHOMONIASIS

Етиолошкиот причинител за trichomoniasis е протозоата T. vaginalis. Некои мажи кои се инфицирани со T.vaginalis немаат никакви симптоми, додека други имаат нон-гонококални уретритиси. Некои инфицирани жени имаат карактеристични симптоми за оваа состојба: дифузен, смрдлив, жолто-зелен исцедок проследен со вулварна иритација. Но, многу жени имаат минимални или никакви симптоми. Заради високата преваленца, за T.vaginalis треба да…