Бебе родено со 700 грама, по 2,5 месеци замина од ЈЗУ У ГАК со 2200 грама

По 74 дена поминати на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, со престој на неонатолошките интензивни одделенија, предвремено роденото бебе Викторија, на 18 март замина дома во добра општа состојба и со уреден наод на виталните функции. Трудницата која е прворотка беше хоспитализирана на ЈЗУ УГАК – Скопје на 27.12.2021 година. Бременоста и…

ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ИНТЕНЗИВНА НЕОНАТАЛНА НЕГА И ТЕРАПИЈА (ОИНТ)

Одделението за интензивна неонатална нега и терапија на ГАК е високо специјализирана единица за предвремено родените бебиња и критично болни доносени новороденчиња (за родени предвреме, новородени на кои им треба технолошка поддршка, новородени со комплицирана семејна историја и тешки новороденчиња во тешка состојба која може да доведе до рана смрт). Нашиот медицински тим од 6…