Бременоста низ тромесечја

Бременоста трае околу 40 седмици, почнувајки да се брои од првиот ден на последната менструација. Првото тромесечие трае до 13-та недела од бременоста и носи големи промени во телото на жената, кое се прилагодува на растот на бебето. Важно е да разберете дека тоа се нормални промени кои се случуваат од недела во недела од…

ГРАФИКОН Број на спонтани раѓања и број на царски резови

Преглед на бројот на спонаните породувања и породувањата извршени со царски рез од 2014 до 2019 година и нивниот сооднос на ЈЗУ У Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје.

СКРИНИНГ ЗА ФЕТАЛНИ ХРОМОЗОМСКИ АБНОРМАЛНОСТИ

Секоја бременост носи мал ризик од фетални хромозомски аномалии. Инциденцата на трисомија 21, која е причина за Даунов синдром, е помалку од 1/1000 ако мајката има под 30 години, а повеќе од 1/1000 ако мајката е на возраст над 40 години. На повозрасните бремени жени (35-40 год.) треба да им биде понудена хорион биопсија или…

Крвавење во бременост (прв и втор триместар, пред 28-та гестациска недела)

Кога има крвавење пред 22-та гестациска недела се препорачува мирување, ако крвавењето е минимално, а контракциите ретки. Ултразвук се препорачува ако е возможно (жив плод е добар прогностички знак). Доколку се појави обилно крвавење или е присутна сериозна болка, пациентката треба да се упати на гинеколошко акушерска клиника. Ако спонтаниот абортус е комплетен и пациентката…

ГРИЖА ЗА РОДИЛКА ПО ЦАРСКИ РЕЗ

По царскиот рез жените треба да бидат надгледувани директно од страна на соодветно обучен персонал се додека не си ја повратат силата, кардио- респираторната стабилност и можноста за комуницирање. Здравствените работници треба да знаат дека иако е ретко, сепак се случува жените по царскиот рез да имаат потреба од интензивна нега (9 на 1000 случаи).…

УПОТРЕБА НА ЛЕКОВИ ВО БРЕМЕНОСТА

Употребата на кој било лек во текот на бременоста секогаш треба да биде заснована на јасна индикација. Од друга страна, кој било лек којшто е важен за мајката не треба да биде непрепишан. Терапијата треба да биде испланирана уште пред бременоста и треба да се претпочитаат лекови за којшто постојат искуства за употреба во текот…

ЛУЛКА – НЕГА И ГРИЖА ЗА ПАРОТ МАЈКА-БЕБЕ

Соработка значајна за пациентите Организацијата Лулка – Здружение за грижа и едукација на бремени жени, мајки и деца е граѓанска, невладина и непрофитна организација која ги застапува интересите на трудниците, родителите, терминските, предвреме родените и болните новородени и нивните семејства. Во соработка со невладината организација Лулка, Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство работи на обезбедување…

ДОЈДЕ ВРЕМЕ ЗА ПОРОДУВАЊЕ

ДОЈДЕ ВРЕМЕ ЗА ПОРОДУВАЊЕ Зачестеност на контракциите на 5 до 10 минути, во траење и до една минута започнува во горниот дел од стомакот, болки во грбот, колковите и долниот дел од стомакот и тоа чувство се пренесува напред или, пак, пукање на воденикот – ова се сигурни знаци дека породувањето почнало. Како што се…