Бебе родено со 700 грама, по 2,5 месеци замина од ЈЗУ У ГАК со 2200 грама

По 74 дена поминати на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, со престој на неонатолошките интензивни одделенија, предвремено роденото бебе Викторија, на 18 март замина дома во добра општа состојба и со уреден наод на виталните функции. Трудницата која е прворотка беше хоспитализирана на ЈЗУ УГАК – Скопје на 27.12.2021 година. Бременоста и…

ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ИНТЕНЗИВНА НЕОНАТАЛНА НЕГА И ТЕРАПИЈА (ОИНТ)

Одделението за интензивна неонатална нега и терапија на ГАК е високо специјализирана единица за предвремено родените бебиња и критично болни доносени новороденчиња (за родени предвреме, новородени на кои им треба технолошка поддршка, новородени со комплицирана семејна историја и тешки новороденчиња во тешка состојба која може да доведе до рана смрт). Нашиот медицински тим од 6…

ГРИЖА ЗА БЕБЕТО ПО РАЃАЊЕТО СО ЦАРСКИ РЕЗ

Соодветно квалификувано лице за реанимација на новороденото дете треба да биде присутно за време на царскиот рез кој се изведува под целосна анестезија, или тогаш кога има можност за загрозување на живото на новороденчето. Кај новороденчињата родени со царски рез постои поголема веројатност за пониска телесна темепратура и термалната нега треба да биде во согласност…

ЛАКТАЦИСКИ МАСТИТИС

Кога кај мајка која дои ќе се појави висока температура, рана интервенција со употреба на антибиотици е индицирана, со цел да се спречат компликации (на пр., апсцес) (ннд-C). Мајката треба да се охрабрува да продолжи со доењето, со цел да се испразни дојката и со тоа да се забрза закрепнувањето. Стафилококус е предизвикувачки агенс во…

МАСАЖА НА БЕБИЊА

Масажата на бебињата е едно од најстарите терапевтски средства кои се применуваат за здрав развој на детето. Таа помага бебето подобро да спие, го намалува плачот, ја нормализира функцијата на дигестивниот систем, го стимулира метаболизмот, го засилува имунитетот. Освен тоа масажата им овозможува на мајката и на детето подобро да се запознаат. Љубовта и сигурноста…

КЕНГУРИРАЊЕ

Кенгурирање или кенгурската нега на мајката, која уште се нарекува и нега преку контакт кожа на кожа, е техника на згрижување на новороденото во текот на престојот во болница и по пристигнувањето дома. Кенгурирањето најчесто се користи за недоносени бебиња со ниска родилна тежина, за кои постои поголема веројатност да страдаат од хипотермија. Со поставување…

ИСХРАНА ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА

Исхраната за време на бременоста е една од најважните работи, затоа што тоа го определува здравјето на зачнатиот ембрион. Затоа секоја трудница треба да посвети големо внимание како се храни, бидејќи бебето нема друг извор на храна освен тоа што доаѓа од мајката. Секако битно е да се напомене дека некои фактори во врска со…

СЕ ПЛАШЕВ ОД ПРВАТА СРЕДБА СО БЕБЕТО ЗА ДА НЕ БИДЕ И ПОСЛЕДНА

Мајката на Димитар и на Јована, двете предвремено родени на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, по повод Денот на предвремено родени деца – 17 Ноември, ја раскажа својата приказна, со надеж дека нејзиното искуство дополнително ќе ги охрабри мајките на прематурчињата да останат силни во периодот додека нивните бебиња наместо во нивните…

НАЈТЕЖОК ПЕРИОД МИ БЕШЕ КОГА БЛИЗНАЦИТЕ БЕА ВО ИНКУБАТОР И НЕ МОЖЕВ ДА ГИ ВИДАМ

Љупка Христова, мајка на десетгодишните близнаци Георги и Михаил, во пресрет на Меѓународниот ден на предвреме родените деца (17.ноември), се потсетува на најтешкиот период од нејзиниот живот – кога пред цела деценија ги родила своите близнаци предвреме, и морала да си замине дома без нив.     Љупка Христова e мајка на сега десетгодишните близнаци, Георги и Михаил, родени…

РОДИВ БЕБЕ ОД 720 ГРАМА, ЛАНА СЕ ИЗБОРИ ЗА ЖИВОТ

Лира Ѓурчилова е мајка на малата Лана, која пред седум месеци се роди со 720 грама родилна тежина. И додека сите речиси кренале раце од неа, мајката верувала дека нејзиното бебе ќе ја добие борбата за живот, иако шансите биле 1 отсто. По повод 17 Ноември – Денот на предвремено родени деца, Лира до сите…